Čo sú to fytoestrogény a čo dokážu?

Fytosestrogény sú hormóny, ktoré produkujú rastliny pre svoje vlastné biologické potreby. Mierne aktivujú estrogénové receptory u cicavcov a nachádzajú sa aj v bežnom jedle ako sú obilniny, strukoviny (nielen sója), koreňová zelenina vrátane mrkvy a sladkého yamu, semená (napríklad ľanové) a orechy a taktiež byliny. Imitujú v tele estrogén, pretože ich chemická štruktúra je mu veľmi podobná.

Podporuje elimináciu androgénneho akné

Androgénne akné (takzvané hormonálne akné) spôsobuje zvýšená hladina mužských hormónov, konkrétne formy testosterónu nazývaného DHT (dihydrotestosterón). Ten je totiž mimo iného zodpovedný aj za nadmernú produkciu kožného mazu, ktorá spolu s inými faktormi môže spôsobiť akné. Takýto stav sa u dievčat a žien často rieši hormonálnou antikoncepciou, ktorá však môže mať neželané  a nepríjemné následky. Puerária mirifica pôsobí v tomto procese veľmi podobne – zvýši hladinu ženských hormónov a tým zmení celkový pomer hormónov, výsledkom čoho je okrem iného aj zmiernenie akné.
Pre istotu si ešte povieme, čo je vlastne estrogén. Estrogén je hormón, ktorý sa tvorí v ženskom tele a reguluje menštruačný cyklus. Za produkciu tohoto hormónu je zodpovedný endokrinný systém.  Počas dospievania je práve tento hormón zodpovedný za vývoj ženského poprsia, ochlpenia v podpazuší aj v okolí pohlavných orgánov. Až po obdobie menopauzy estrogén a jeho hladiny kontrolujú ženský menštruačný cyklus.

Poznáme štyri hlavné skupiny fytoestrogénov: izoflavonoidy, flavonoidy, stilbeny a lignany.
Z nich najčastejšie sa vyskytujú flavonoidy  a lignany. Tieto skupiny sa ďalej delia na množstvo podskupín a zahŕňajú aj známejšie mená ako ganisteín, daidzeín, resveratrol či quercetin a podobne.  Široké spektrum rastlín a výrobkov z nich, ako napríklad sójové mlieko či tofu obsahujú estrogény (isoflavóny alebo lignany). Práve sója má pomerne vysokú koncenráciu izoflavónov. Na druhej strane, ich aktivita v porovnaní s našimi vlastnými hormónmi ako je napríklad estradiol je celkom nízka.

Budete prekvapení, ktoré bežné potraviny obsahujú fytoestrogény:
Medzi takéto potraviny patrí napríklad aj šošovica, fazuľa či cícer, ďalej pšenica, jačmeň, ryža či ovos, čerešne, hrušky, jablká, cibuľa, cesnak, fenikel, z alkoholu je to pivo z chmeľu či bourbon z kukurice a ešte mnoho iných. Jedným z najbohatších prírodných zdrojov fytoestrogénov je aj pueraria mirifica.

Veda a výskum o funkcii a efekte fytoestrogénov na ľudské receptory je komplexná a veľmi široká téma, ale zjednodušene povedané, keď sa fytoestrogény dostanú do tela, estrogénové receptory reagujú akoby to bol estrogén. Sú to teda narušitelia endokrinného systému, pretože narúšajú/ovplyvňujú prirodzenú hormonálnu funkciu, aj keď ich efekt je slabší.

Benefity

Fytoestrogény môžu pomôcť ženám, ktoré sa snažia vybalansovať svoje hormóny keď sa blížia k obdobiu menopauzy. Počas perimenopauzy, čo je obdobie pred menopauzou, kedy žena prestane menštruovať, jej hormonálne hladiny kolíšu a spôsobujú množstvo problémov. Perimenopauza obyčajne začína okolo 40 roku života a trvá až do menopauzy. K symptómom perimenopauzy patria:
  • Návaly tepla
  • Bolestivé prsia
  • Nechuť na milovanie
  • Únava
  • Nepravideľná menštruácia
  • Výkyvy nálad
Tieto symptómy môžu byť nepríjemné a niektoré ženy užívajú náhradnú hormonálnu terapiu, aby ich udržali pod kontrolou.  

Fytoestrogény ponúkajú prírodnú alternatívu. Majú taktiež množsvo potenciálnych benefintov, ktoré zahŕňajú:
  1. Úľavu od návalov horúčavy.
    Štúdia z roku 2014 ukázala, že fytoestrogény znížili frekvenciu návalov tepla u menopauzálnych žien bez nežiadúcich vedľajších účinkov.
  2. Prevencia ostreoporózy.
    Iná štúdia štúdia z roku 2011 ukázala, že že fytoestrogény pomohli v boji proti postmenopauzálnej osteoporóze. Avšak výskum uviedol poznámku, že sa tu môžu vyskytnúť potenciálne vedľajšie účinky, preto sa fytoestrogény neodporúčajú čisto na tento účel.
  3. Pomoc pri akné.
    Keď ženy trápi akné, jednou z príčin môže byť zvýšená hladina androgénnych (mužských) hormónov. Fytoestrogény môžu pomôcť vybalansovať hladiny hormónov v tele a tým dostať akné pod kontrolu.
  4. Pomocníci v boji s rakovinou prsníka.
    Objavili sa tvrdenia, že fytoestrogény môžu pomôcť bojovať proti hormonálnym onko ochoreniam ako je aj rakovina prsníka. Štúdia z roku 2009  zistila, že konzumácia sóje a produktov z nej znížila riziko smrti a návratu ochorenia u žien s rakovinou prsníka. Sója je bohatým zdrojom fytoestrogénov. Iná štúdia z roku 2015  uvádza, že fytoestrogény inhibujú  (spomaľujú alebo zastavujú) rast rakovinových buniek v prsiach. Avšak iná ďalšia štúdia z roku 2015 dospela k záveru, že rola fytoestrogénov pre prežitie rakoviny prsníka je komplexná problematika a závisí aj na tom, v akom štádiu menopauzy žena je.
    Je potrebný širší výskum na to, aby bolo úplne jasné, či fytoestrogény môžu hrať užitočnú rolu v prevencii a liečbe rakoviny. Fytoestrogény nie sú vhodné pri všetkých druhoch rakoviny a každý, kto by ich chcel užívať na tento účel by sa mal poradiť so svojim lekárom.
  5. Zdravie srdca
    Fytoestrogény môžu podporovať zdravé srdce. Štúdia z roku 2016  uvádza, že fytoestrogény  pomohli zlepšiť stav, ktorý vplýva na  artérie a zlepšili tak zdravie srdca u postmenopauzálnych žien.

Riziká a vedľajšie účinky

Štúdie ukazujú, že fytoestrogény môžu poskytovať podobné benefity ako syntetický estrogén používaný v hormonálnej terapii. To ale neznamená, že sú úplne bezpečné, alebo menej nebezpečné. Správajú sa v tele podobne a môžu so sebou niesť podobné riziká. Napríklad:
  • Priberanie na váhe
  • Určité onkologické ochorenia
  • Reprodukčné problémy
V tejto štúdii sa zistilo, že vysoký príjem sóje v strave u žien  môže ovplyvniť funkciu vaječníkov. V zásade platí, že pokiaľ človek nekonzumuje fytoestrogénový doplnok stravy, čisto iba zo stravy v podstate nehrozí, že by mohol skonzumovať škodlivé množstvo fytoestrogénov. Aj  tak je lepšie o týchto veciach vedieť a príjímať stravu vedome. Vždy je lepšie konzultovať s lekárom, ak sa chystáte užívať fytoestrogén vo forme doplnku stravy.

Na záver

Fytoestrogény sú zložky rastlín napodobňujúce náš vlastný estrogén v tele. Boli preukázané ako účinné v boji proti symptómom a príznakom spojeným s nedostatkom estrogénu.  Toto môže byť neoceniteľnou pomocou pri perimenopauze a menopauze.

Môžu taktiež hrať rolu v boji proti rakovine, ale na úplné porozumenie je potrebný rozsiahlejší výskum.

Riziká spojené s ich konzumáciou ešte nie sú úplne jasné, avšak ich vedľajšie účinky môžu byť podobné ako pri syntetickej forme estrogénu.

Zdroj článku: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320630#takeaway